Хипократија

Медицински гасови живот значе и зато имају статус лекова

Гост емисије је др Кристина Станковић, руководилац сектора за производњу и дистрибуцију медицинских гасова у корпорацији Месер Техногас у Београду.

За гасове већина нас зна да постоје, да су невидљиви и да их увек има, али мало ко зна чему служе иако не постоији нека људска активност у којој гасови немају одређену и обично важну улогу. Уосталом, ваздух који удишемо је смеша гасова у којој, поред доминантних азота и кисеоника, има и трагова криптона, ксенона и хелијума. Али има и гасова који се користе у медицинске сврхе а чије порекло није из атмосфере, већ се производе у фабричким погонима. Да није фабрички произведених гасова попут азотног субоксида, дошло би до нерешивих проблема у припремама за важне хируршке интервенције које се не могу урадити без општe анестезије. На пример, Месер Техногас производи и пуни боце кисеоником које су незаменљиве у одељењима за интезивну терапију и негу, а осим тога, хиљаде људи је у животу јер код куће удишу кисеоник из боца од 10 литара које увек добијају на време, без обзира у ком крају Србије живе.

О медицинским гасовима, њиховој производњи и употреби, о њиховом извозу у целу југоисточну Европу и о финансирању школовања будућих стручњака за производњу медицинских гасова и потребне опреме, говориће наша драга гошћа.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво