Читач

Данашње издање емисије "Читач" посветили смо књизи "Biographia  Literaria " Самјуела Тејлора Колриџа.

С. Т. Колриџ (1772-1834), енглески песник, филозоф и критичар, један је од најистакнутијих представника прве генерације енглеских романтичарских песника. Широј читалачкој публици познат је као аутор песама „Балада о старом морнару" и „Кристабел". Заједно са Вордсвортом објавио је „Лирске баладе", сигурно најзначајнију песничку збирку и својеврсни манифест енглеског романтизма.

У каснијим годинама ређе објављује поезују а више се бави књижевном критиком. Једно време уређује часопис „Friend", а у неколико наврата држи серију предавања о темама из енглеске књижевности. До краја живота објављује углавном фрагментарно, а најзначајније његово дело из тог периода је „Biographia Literaria".

После две стотине година српска књижевност први пут има прилику да својим читаоцима представи дело о коме се дан-данас говори и пише како у академским заједницама тако и у круговима људи који негују литерарни укус.

Гости емисије Читач су: проф. др Милена Владић Јованов са катедре за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду, уредник у издавачкој кући „Дерета" Зоран Богнар и књижевни критичар Немања Вељовић Суброса.

И Бојан Белић свој есеј данас посвећује Самјуелу Тејлору Колриџу.

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво