Знакови

Милан Попадић и Игор Степанчић "Дизајн/архитектура изложби"

 Говорећи о „новом музеју" и „новој музеологији" често смо се дотицали теме презентације артефаката и указивали да је то само један, али веома битан део процеса стварања једне изложбе. Промишљање простора и размештање предмета у њему, као део презентације идеје, једно је од поља деловања у коме је незаобилазна улога архитеката и дизајнера, као блиских сарадника кустоса и уметника. 

 

Намера изложбених поставки јесте да публици саопште идеје аутора, да информишу, едукују, да буду забавне и комуникативне, а истовремено да испричају причу и тако приближе материју којом се баве. Како се то постиже? Која су знања и вештине неопходни да би се концепт приказао и комуницирао на најбољи могући начин? За то су умногоме одговорни стручњаци који у сарадњи са ауторима концепта дизајнирају и граде изложбене поставке. Начин презентације уметничких, историјских, етнографских или било којих других артефаката у музејима и галеријама данас је једнако важан представљеним делима, јер он ауторову идеју уобличава и преноси је посматрачу.

Дизајн, архитектура или презентација изложби само су један део теоријског разматрања савремене музеологије. Данас ту тему фокусирамо кроз теорију и праксу 

Гости емисије су: др Милан Попадић, ванредни професор на групи за музеологију и херитологију Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Беорграду и Игор Степанчић, визуелни уметник и власник агенције „Blueprint" која је радила дизајн поставки у престижним изложбеним просторима код нас, попут Народног музеја, Галерије САНУ, Уметничке галерије „Надежда Петровић" у Чачку итд.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара