Бескрајни плави круг

Гошћа емисије Бескрајни плави круг је Маријана Милићевић, млада научница из Београда која је своју каријеру из области физике наставила у Паризу.

У сарадњи са водећим француским научним тимовима из највеће француске научне организације CNRS, у претходне четири године, као докторанткиња, истраживала је нове начине за манипулисањем светлошћу на микроскопским скалама који имају за циљ стварање ефикаснијих уређаја за пренос и манипулацију информација. Резултати које је постигла објављени су у најпрестижнијим светским научним магазинима из физике „Nature Photonics" и „Physical Review letters".

Маријана је добитник признања „За жене у науци", које додељују L'Oreal и UNESCO. То признање добија 15 најбољих докторанткиња у Француској из свих области природних наука, медицине и рачунарских наука. Такође, добитник је и награде за најбољу докторску тезу конгломерата париских универзитета „Paris Saclay". Са Маријаном Милићевић у Паризу је разговарала Милена Радић.

О свом стваралаштву, значају превођења српске књижевности на друге језике и културном животу на релацији Немачка - Србија, говориће Драгица Шредер. Разговор водила Драгана Лилић.

Уредник и водитељ емисије је Милена Божовић Манић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се