Гозба

ЕУФЕМИЗМИ КАПИТАЛИЗМА

„Принцип гласи: Никога се не тиче где и како сам стекао своје власништво и шта с њим чиним. Моје право је неограничено и свето, све док не прекршим закон."
Ерих Фром

Овим речима Ерих Фром је на прави начин одредио суштину данашњег капиталистичког друштва. Приватно власништво је у његовом темељу и зато је најважнија ствар у рушењу социјализма била управо приватизација. 

Веома важно средство за постизање тог циља јесте и коришћење еуфемизама. Речи капитализам, радничка класа, експлоатација и тсл. у јавном говору готово да су забрањене. Тако је капиталиста постао племенити послодавац, који запошљава народ и пуни буџет. Уместо радничке класе говори се о средњој класи и њеном значају. Иако инсистирање на јакој средњој класи имплицира постојање више класе богатих, као и ниже класе сиромашних, али и афирмацију класног друштва, о тим појмовима и импликацијама се јавно не говори.
Транизиција представља прелаз из једног статуса у други, из једног система вредности у други. То је заправо успостављање капитализма као новог старог система. Међутим, у јавности се то тако не одређује, већ се уместо капитализма употребљава појам демократије. Тако се транзиција претвара у прелазак из тзв. недемократског у тзв. демократски систем. Тиме се постиже циљ да се један регресивни пут покаже као прогресивни. Тај пут је тежак и болан за народ, али високо профитабилан за тзв. стране инвеститоре и владајућу класу.

О проблемима капитализма и еуфемистичкој терминологији разговарамо са Ђорђем Вукадиновићем, филозофом и уредником часописа „Нова српска политичка мисао", у емисији Гозба.

Аутор и водитељ: др Александар Лукић  

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се