Аутограм

ПУЛИТИЈЕВ МИРИСНИ ВЕНАЦ

Габријело Пулити је италијански композитор из XVII века који је живео и радио у Истри. У данашњој емисији АУТОГРАМ уредница Горица Пилиповић представља његову збирку песама Мирисни венац.

Габријело Пулити је рођен у Монтепулћану, у Тоскани, око 1580. а преминуо је у Пули око 1643. Био је фрањевачки свештеник, композитор и оргуљаш, а аутор је и најстаријег нотног записа карневалске музике на подручју Истре. Та збирка, објављена у Венецији 1612, носи наслов Мирисни венац односно Маскерате за три гласа, док у поднаслову стоји потпис аутора - Габријело Пулити, из Монтепулћана, оргуљаш катедрале чувенога града Трста. У збирци Мирисни венац говори се о догађајима у граду Лабину, тачније она је посвећена лабинском племићу Тарквину Негрију који је био песник и млетачки војсковођа, а истакао се у рату против ускока. Пулити је у палати Негри био увек добродошао и често је тамо свирао своја дела на лаути, цитри и другим инструментима.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара