Позитивна трема

Разговор са контрабасистом Милошем Чоловићем (1998)

Овај млади уметник је са 13 година уписао Џез одсек СМШ Станковић (бас гитару и контрабас), а дипломирао је 2015. године у класи Предрага Ревишина. Исте године је кренуо и на часове класичног контрабаса код Срђана Стошића, а данас је студент на Музичкој академији у Грацу, у класи Мортена Рамсбола.

Међу музичарима са којима је до сада сарађивао су: Стјепко Гут, Брад Леали, Франческо Сантући, Ренато Кико, Хауард Кертис, Адам Насбаум, Дина де Роуз, Биг бенд РТС-а, Јелена Јововић, Софија Кнежевић, Макс Кочетов, Владимир Костадиновић и др. Наступао је на фестивалима Jaffa Jazz у Тел Авиву, Jazz Redoute Graz, Ослобађање, Jazz Weekend у Прилепу, Belgrade Saxperience, Bass Passion, као и на Београдском џез фестивалу и Панчевачком џез фестивалу.

Са својим саставом, који чине још и Андреја Христић и Милош Грбатинић, изводи ауторску музику. Трио се може чути и као ритам секција на првом албуму Угљеше Новаковића Tales From The Past. Чоловић такође свира и на дебитантском албуму пијанисте Александра Грујића GIV and Gaslight. Наступа са бројним музичарима и бендовима у Грацу и Београду, а у последње време главни фокус му је бенд Common Ground, који је оформио са певачицом Тањом Филиповић и саксофонисткињом Кристином Мигел Мартинез. Његов трио је у априлу 2016. године освојио прво место на међународном такмичењу „The Best Musical Mind", у категорији за најбољи ансамбл, а награда је била снимање и објављивање њиховог првог албума.

Чоловић је био и један од десет финалиста светског такмичења BASS PRAGUE 2016 (узраст: до 35 година; категорија: џез контрабас). Године 2017. добио је Награду „Михајло Миша Блам" за најперспективнијег младог џез музичара. Проглашен је и једним од полуфиналиста такмичења у категорији џез контрабаса, у оквиру конгреса International Society of Bassits у Блумингтону (Индијана, САД), на којем је учествовао у јуну ове године, као једини Европљанин. Селектор је и уредник фестивала Ослобађање, у чијој организацији је лета 2018. концерт и радионицу одржао Ренато Кико, а 2019. радионицу су одржали Мортен Рамсбол и Рајнхолд Шмелцер.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво