Речено и прећутано

Тема емисије је вештачка интелигенција

„Ширење дискурса нових технологија је процес којим не управља неки моћни мега центар већ ми то личи на случај преврнуте чаше вина: знамо тачно ко је чашу напунио и ко ју је преврнуо, али не можемо унапред знати, па ни управљати начином и путевима којима ће се винска мрља ширити. Тако да бисмо могли рећи да је господар нових технологија наша цивилизација која одувек подстиче њихово настајање и онда се мења под дејством њиховог неизбежног дискурса." (проф. др Александар Луј Тодоровић, Медијасфера)

Тема емисије Речено и прећутано је вештачка интелигенција, а говоримо и о многим етичким, научним и „обичним" људским питањима у вези са технологијама и њеним моћима, садашњошћу и будућношћу људске врсте, на која је важно да тражимо одговоре.

Да ли ће Амазонова дигитална асистенткиња Алекса постати емоционално интелигентна, односно да ли ће моћи да процени корисниково физичко и емоционално стање? Да ли технологије дозвољавају вештачкој интелигенцији да препозна звучне знаке као што су кашаљ или тон гласа и да идентификује како се корисник осећа ментално и физички? Ако је одговор потврдан, како да се односимо према овој чињеници и чему ови технолошки трендови утиру пут? Да ли ће хакери моћи да украду наша сећања у блиској будућности, а роботи многе послове које данас обавља човек? Колико у оваквим и сличним темама у медијима има сензационализма, а колико су заиста засноване на чињеницама?

У тражењу одговора на ова питања помоћи ће нам: проф. др Бошко Николић, шеф Одсека за софтверско инжењерство, шеф Рачунског центра и професор предмета Интелигентни системи на Електротехничком факултету у Београду, проф. др Александар Луј Тодоровић, аутор књиге „Дискурс нових технологија", и др Оливер Тошковић, психолог из Лабораторије за експерименталну психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Аутор и водитељ емисије је Тамара Вученовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво