Позитивна трема

Разговор са виолончелистом Петром Пејчићем

Рођен је 2002. године у породици музичара. Почео је да свира виолончело са четири године, учио је код Јудит Нидерхолцер Јосифоске у школи „Даворин Јенко" у Београду, а сада је студент на Високој школи за музику и драму Феликс Менделсон Бартолди у Лајпцигу, у класи Петера Брунса.

Први солистички концерт одржао је са девет година у Београду. После је наступао у Зрењанину, Новом Саду и Београду (САНУ, Народно позориште). Учествовао је на Чело фесту и похађао Мајсторске курсеве код Ксеније Јанковић (Немачка), Давида Старкведера (САД), Јана Фоглера (Немачка,САД), Иштвана Варге (Мађарска), Драгана Ђорђевића (Србија).

Од 2008. године освајао је прве награде и био лауреат на Републичком такмичењу, Фестивалу гудача Сремска Митровица , као и на такмичењима „Мали виртуоз", „Меморијал Душан Протић" и „Петар Коњовић". Био је лауреат и на међународним такмичењима „Александар Глазунов" у Паризу (2010), „Liezen Cello Competition" у Аустрији (друга награда 2012), „Heran " у Чешкој (трећа награда 2011, друга награда 2015. године). Сарађивао је са СО РТС, Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички", Камерним оркестром "АмороЗо", оркестром МШ „Даворин Јенко" и Артлинк оркестром младих талената. Поред бројних наступа у иностранству, био је најмлађи учесник престижног фестивала камерне музике  Moritzburg у Дрездену, а његове наступе веома позитивно је оценила и немачка критика.

Од 2014. године је полазник Артлинк фондације за младе таленте, у оквиру које похађа мајсторске курсеве (Јан Фоглер, Иштван Вардаи), наступа као солиста и у камерним саставима. У 2015. је са Уметничким ансамблом МО „Станислав Бинички" извео Сен Сансов концерт у а-молу, који је издат на компакт диску у часопису Музика класика и неколико пута емитован на Радио Београду. Године 2018. је са истим оркестром извео Шостаковичев Први концерт за виолончело и оркестар у Ес-дуру у Великој дворани Коларчеве задужбине.

У 2016. свирао је пред угледним солистима и члановима Њујоршке филхармоније у Њујорку, који су га оценили као једног од најперспективнијих младих челиста своје генерације. Исте године учествовао је на мајсторском курсу у Берну, На затварању Артлинк фестивала у Београду, извео је Рококо варијације П.И.Чајковског са Београдским камерним оркестром „Љубица Марић". У 2017. Петар је изабран за лауреата конкурса Музичке продукције „Млади и успешни" и са СО РТС извео Концерт Едуара Лалоа. Од 2017. године стипендиста је фондације „Dr Hubner-Stiftung" из Немачке.

Петар Пејчић је добитник АртЛинкове награде "Најперспективнији млади уметник" за 2018. годину.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара