Соларис

Тема емисије: Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог

Саговорница: проф. др Данијела Ђукић Ћосић, Фармацеутски факултет у Београду

Ове године навршава се 120 година од рођења Момчила Ст. Мокрањца (1899-1967), хемичара, професора и токсиколога, који је пружио неизмеран допринос развоју фармације у Србији. Познат у широким међународним оквирима, Момчило Ст. Мокрањац поставио је основе српске и југословенске токсикологије, оставивши дубок траг у водећим научним институцијама наше земље - од Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, преко Медицинске високе школе, па до Хемијског института Српске академије наука и уметности.

 

Тим поводом је овог пролећа у Галерији науке и технике САНУ одржана изложба у организацији САНУ, Фармацеутског факултета Универзитета у Београду и Музеја Крајине из Неготина.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић

Тон-мајстор: Горан Ивковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво