Време музике

СРПСКИ МИНИМАЛИСТИ

У сусрет концерту и премијерној пројекцији документарног филма Београдски минималисти: Ансамбл за другу нову музику - 40 година раније, који ће бити одржaни у четвртак, 27. јуна од 18 сати у Музеју савремене уметности, гости емисије су композитори Милош Раичковић и Мирослав Миша Савић, као и пијанисткиње Нада Колунџија и Бранка Парлић.


Ансамбл за другу нову музику наступио је први пут јавно 7. децембра 1977. године у СКЦ-у, са минималистичким композицијама Милоша Раичковића. Ансамбл је убрзо почео да изводи и композиције других београдских аутора: Катарине Миљковић, Мирослава Мише Савића, Миодрага Лазарова, Милимира Драшковића, Владимира Тошића, Марјана Шијанеца и других. Уз подршку уредника Музичког програма СКЦ-а Мирослава Мише Савића, Ансамбл за другу нову музику је гостовао у више иностраних градова, а наступао је и на Музичкoм бијеналу Загреб 1979. и снимио ЛП са делима Роберта Морана и Милимира Драшковића, а остварио је и снимке за радио и телевизију.

 

После вишегодишње паузе, Ансамбл је обновљен 2017. године. На јубиларном концерту, децембра 2017. у СКЦ-у у Београду, састав је обележио 40 година од свог првог концерта, одржаног на истом месту. Ансамбл за другу нову музику је данас поново активан и осниваче спаја с новим генерацијама музичара. Програм „Српски минималисти" биће представљен у септембру 2019. у Немачкој, на Интернационалном фестивалу минималне музике у Каселу.

 

Уредник и водитељ: Ана Ћирица

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи