Аутограм

МОЦАРТОВА ПРВА СИМФОНИЈА

У првом Аутограму ове недеље, који уређује и води Горица Пилиповић, слушаоци ће имати ретку прилику да чују прву симфонију Волфганга Амадеуса Моцарта. Дела овог жанра у Моцартовом опусу имају специфичну тежину, па се ране симфоније и не изводе често.

Као што је познато, Моцарт је компоновао више од 50 симфонија, само неколико младалачких још увек није пронађено. Али, кад се тај број упореди са девет Бетовенових симфонија или четири Брамсове, јасно је да појам симфонија за Моцарта поседује мало другачије значење, како то у својој великој студији каже чувени проучавалац Моцартовог стваралаштва Алфред Ајнштајн. У Бетовеновом смислу те речи - да се ради о оркестарској композицији којој не треба повод за настанак и која је намењена идеалном слушаоцу, тј. целом човечанству - онда бисмо и код Моцарта нашли само неколико таквих остварења. Али, ако овај термин употребимо у његовом значењу у 18. веку, онда можемо упоредити Моцартов корпус симфонија са Хајдновим, који је компоновао најмање 104 примерка ове форме.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво