Читач

Данашње издање емисије "Читач" посветили смо Оријани Фалачи.

Заборав је гори од сваке смрти - неко је једном рекао. Шест година је прошло од када је умрла Оријана Фалачи, италијанска књижевница и новинарка која је обележила XX век, а њено дело се данас ретко помиње. Ипак, мало је оних који не знају за њену књигу "Писма нерођеном детету". Чудесна је била Оријана Фалачи - они који су је приватно познавали тврде да је то жена која никада није заплакала. Послушала је оца који јој је у детињству рекао да девојке никада не смеју да плачу, а разлога за плач и тугу је било много у њеном животу. Управо одрстање уз оца, лидера покрета отпора против фашизма у Италији, пресудно је било за њен живот и каријеру.

Сви који новинарство памте из доба када је то нешто значило, сећају се њених бриљантних текстова о свему што је била светска тема. Ту су њени интервјуи са Моамером Гадафијем, Јасером Арафатом, Вили Брантом, Резом Пахлавијем, Кисинџером...

Написала је дванаест књига, продатих у преко двадесет милиона примерака. Радила је за најпознатије светске часописе: Тајмс, Њујорк тајмс, Вашингтон пост...

У времену када новинарство доживљава суноврат, вреди се сетити жене која је увек била у првим борбеним редовима и бескомпромисно писала о свему. Објављивање поновљених издања њених најпознатијих књига код нас, на неки начин враћају Оријану Фалачи новим генерацијама, које још нису читале њене књиге.

Гости емисије Читач су Мирела Радосављевић и Александар Леви, са одсека за италијанистику Филолошког факултета у Београду, и преводилац Елизабет Васиљевић.

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво