Хипократија

Зашто се све већи број пацјената у Србији окреће приватним ординацијама и болницама?

 

Наш данашњи гост др Милан Мијовић, еминентни грудни хирург и директор највеће приватне болнице у Србији знане као Општа болница Медигруп у Београду, говориће нам о принципима рада приватних болница у свету и о предностима и недостацима таквих болница у односу на оне под капом државе. 

У Србији је приватно здравство тј. његов систем различитих видова пружања здравствених услуга на делу већ 20 година, што је релативно кратак период у коме би се могле видети све његове предности.

На иницијативу представника 17 приватних здравствених установа, још 2014. године основана је Асоцијација у коју су ушле највеће болнице, клинике, поликлинике, биохемијске лабораторије и апотеке. Приликом оснивачке скупштине 26. септембра 2014. године министар здравља Републике Србије др Златибор Лончар истакао је да Министарство здравља Асоцијацију приватних лекара види као адекватног саговорника у решавању проблема који су у интересу пацијената.

И заиста, данас знамо да у приватној пракси раде угледна имена и признати стручњаци домаћег здравства, а поред тога, приватне здравствене установе располажу савременом опремом која у многим случајевима по квалитету надмашује опрему примењивану у државним кућама здравља. На пример, од укупног броја магнетних резонанци у Србији, у рукама приватних лекара их је два пута више него у државним болницама. Осим тога, најмање 25 одсто скенера колико их има у Србији налази се у приватним болницама.

Оно што је у неку руку битно, односи се на број запосленог медицинског особља у односу на број пацијенета. Тај однос је далеко повољнији него у државним болницама тако да се медицинске услуге обављају брже, без редова који изазивају осећање понижења, и што је најважније - без одлагања. У приватној пракси стално је запослена једна десетина лекара у Србији. Асоцијација је чланица групе за преговарање о поглављима ЕУ везаним за здравство, успоставила је партнерство са Привредном комором Србије, Комором здравствених установа Србије, Америчком привредном комором, Унијом послодаваца Србије, НАЛЕД-ом, а на међуародном плану члан је референтних европских удружења: ХОПЕ - Европске федерације болница и ЕУПХ - Европске уније приватних болница.

Емисију припремају проф. др Момчило Б. Ђорђевић и проф. др Александар Петровић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво