Време музике

Шарл Кеклен

 

„Његово отмено и лепо лице, окружено лелујавом брадом која свакоме упада у очи, окруњено косом која наликује небеским облацима - има све одлике мудраца. Ови спољашњи знаци виде се и изнутра. Мудар човек, дубоко хуман, страствен, искрен, жесток у љубави према слободи и независности, али истовремено склон дисциплини и прецизности. Радознао за све врсте изражавања креативног, чак и оне најудаљеније од његових склоности и укуса. Поштује мишљење и концепте својих савременика, који, чак и када према њему гаје резерве, увек сматрају да је интересантан, спреман за расправу, љубазан и искрен".

Овим речима је 1940. године композитор Анри Соге описао свог колегу Шарла Кеклена (1867-1950). Соге је био један од многих великана француске музике 20. века који су Кеклена изузетно поштовали. Исто мишљење имали су и Форе, Дебиси, Равел, Сати, Дипарк. Па ипак, Кеклен је за живота био скрајнут јер шира публика није могла да допре до префињеног ауторског рукописа овог композитора. За популарност је био потребан крај прошлог века, време постмодерне и склоност ка уму отвореном за најразличитије стилове и технике.

У данашњем ВРЕМЕНУ МУЗИКЕ тражимо одговор на питање шта је све утицало да Кеклен у свом времену буде на маргини, а у 21. веку постане једна од најинтригантнијих музичких личности.

 

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се