Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а

Гудачи у галерији - Музикон

Циклус Гудачи у галерији Радио Београда 2 завршава се 05. јуна 2019. концертом Камерног оркестра Музикон, који почиње у 19 часова.

На програму су дела тројице композитора који су деловали на прелазу из 19. у 20. век, док назив концерта - Трансформације, сугерише да је реч о композицијама насталим у годинама када се њихов стил мењао и развијао од (претежно) романтичарског ка индивидуалнијим и оригиналнијим начинима изражавања стваралачких музичких идеја.

Свита за гудачки оркестар представља тако кулминацију раног периода стваралаштва Френка Бриџа (1879-1941). Данас најпознатији као некадашњи професор Бенџамина Бритна, овај енглески композитор, виолиста и диригент је љубав према гудачким инструментима, као и знање стечено током активног свирања у великом броју гудачких квартета, преточио у четвороставачно дело током неколико зимских недеља 1909-10. године. Свита елегантних и једноставних хармонија и јасне, једноставне структуре доноси карактеристичан „енглески", пасторални и елегични звук постромантичарског проседеа који је обележио прве деценије XX века у историји музике ове земље.  
У том стилском идиому је и Свита за гудачки оркестар коју је Леош Јаначек (1854-1928) написао током 1877. године. Била је то година почетка пријатељства са Антоњином Дворжаком, композитором кога је Јаначек ценио и чију је музику као млад диригент промовисао у Брну. Сасвим је могуће да га је управо извођење Дворжакове Серенаде за гудаче инспирисало да компонује своје дело за исти састав. Првобитно га је замислио као барокну свиту, али је од те идеје одустао схвативши да ставови не кореспондирају са старим играчким формама. Сваки од њих поседује специфичну атмосферу, обухватајући, унутар дела, веома широк спектар емоција. Музика је нежна, лагана, фино избалансирана и без наглих промена расположења карактеристичних за каснија дела познатог чешког аутора.
На исти начин, веома далеко од зрелог стила Александра Скрјабина (1872-1915) стоје његова Два комада за гудачки оркестар, који су 1987. године реконстурисани на основу делимичног рукописа композитора нађеног у Глинкином музеју у Москви. Scherzo, са асоцијацијама на руску музику, сасвим нетипичну за зрелије Скрјабиново стваралаштво, највероватније је дело 16-годишњака, док контрастни Andante потиче из 1899. године. Он открива несумњиве утицаје Шопена, чији су мелодијски и хармонски стил у великој мери утицали на славног руског композитора, пре него што је кренуо путем који га је одвео до једног од најоригиналнијих ауторских језика у историји музике.

Камерни оркестар Музикон је мултимедијални уметнички састав из Београда који промовише квалитет и оригиналност у свим аспектима концертног извођаштва, а који чине професионални музичари, чланови других угледних домаћих ансамбала. Оркестар учествује у реализацији разноврсних пројеката, те његове концертне програме чине не само дела класичне литературе од периода барока до дела насталих у 21. веку, већ и музика других жанрова, о чему сведочи концерт музике Rock&Classic, као и сарадња са креативним пројектом Queen Symphony Real Tribute.

Након прве сезоне Hypercube (2017/18), нова серија концерата током 2018-19. године подигнута је „на следећи ниво". Називом Level up! чланови оркестра желели су да као основни принцип свог деловања истакну надградњу и подстицај нових, креативних идеја на пољу свог деловања. На сваком концерту представљен је гостујући концертмајстор из иностранства, као и утицајни солисти из Европе и света, међу којима су: Милош Петровић, Бранко Кабадајић, Никола Јовановић (Бамбершки симфоничари), Јелена Ристић и Брам Крајфтмејер (Краљевски Концертгебау оркестар), Јорг Винклер (Орекстар фестивала Музички мај у Фиренци), Константин Фиц, Дамир Орашчанин (Бечка народна опера).
Новој концертној сезони претходили су и наступи на фестивалу БУНТ, као и Дан класике, организован у више од 50 локала широм Београда, у циљу разбијања стереотипа и афирмације и популаризације класичне музике.

У том контексту, важан елемент у реализацији и продукцији концерата оркестра Музикон представља примена нових технологија на креативан начин, међу којима су аудио и видео-снимање и емитовање концерата путем дигиталног преноса (livestream). Ансамбл велику пажњу поклања и развоју нове публике те је део најављених додатних активности музичара и реализација едукативних радионица са младима, видео-серијал о композиторима, представљање интерактивног играчког центра, оснивање музеја музике итд...

Уредник циклуса: Бојана Жижић
Уредник преноса: Маја Чоловић Васић
Продуцент: Нела Булић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи