Аутограм

Луј-Антоан Дорнел, дела за флауту

 

Луј-Антоан Дорнел је своја дела за флауту објавио у четири збирке, штампане у време владавине Луја XIV. Па ипак, њихов дух загледан је у будућност, у време регентства, када се музички центар Француске из Версаја преместио у Париз, у приватне салоне и јавне концертне дворане. Дорнел никада није био део двора, те је његово камерно стваралаштво било окренуто париској публици и њеном укусу. Било је то време у којем су Французи почели да се заљубљују у италијанску музику, а удаљеност Версаја и самог краља омогућили су публици да се без цензуре преда овим, како се сматрало, "непатриотским утицајима". Најнеобичнија дела у овим збиркама су Сонате-свите опус 2, хибридни жанр у којем је Дорнел спојио француске и италијанске утицаје.

 

У данашњем АУТОГРАМУ слушаћете их у интерпретацији коју су остварили Вилберт Хазелзет и Брајан Бериман, попречне флауте, Јап Тер Линден, виола да гамба и Жак Ог, чембало, на инструментима који су копије оригиналних инструмената Дорнеловог доба.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво