Време музике

Гост емисије је пијаниста Небојша Максимовић

Небојша Максимовић (1979) је са петнаест година примљен на ФМУ у Београду, у класу проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дипломирао је 1999. године са наградом за најбољи успех из клавира на ФМУ у класи проф. Невене Поповић, а потом и магистрирао 2004. године у истој класи са највишим оценама. Магистрирао је и на Академији "Santa Cecilia" у Риму код проф. Серђа Пертикаролија 2006. године са највишим оценама као стипендиста Владе Републике Италије. Завршио је мајсторске курсеве код еминентних пијаниста и педагога Лазара Бермана, Ђовани Умберто Батела, Серђа Пертикаролија и Нине Макарове. Октобра 2009. године, докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић одбранивши први уметнички докторат на тој институцији.

Током школовања освојио је многобројне значајне награде у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму (1995. и 1998.), специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу "Петар Коњовић" у Београду 1997, трећа награда на међународном такмичењу у Атини 1999, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА 2001. године у Београду, награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду 2002. године као и велики број других награда и признања у земљи и иностранству.

Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој (укључујући и целовечерње концерте у великој сали Коларчеве задужбине, Синагоги у Новом Саду, Банском Двору у Бањалуци, великој сали "Parco della musica" у Риму и другим) као и на фестивалима као што су "Бемус", "А темпо", "Димитрион" у Солуну, "Опера Барга" и "William Walton" у Италији итд. Наступио је на гала прослави 150. годишњице Београдског Универзитета 2013. године. Године 2015, његова извођења су објављена на цд издању часописа „Музика класика", а 2016. године снимио је цд „Клавирски виртуозитет" за ПГП-РТС са делима Баха, Шопена, Листа, Скрјабина, Рахмањинова и Хоровица.

Био је ангажован као демонстратор на ФМУ од 2002. до 2006. године, од 2006. до 2008. године радио је као професор клавира у музичкој школи "Мокрањац" у Београду, од 2008. до 2009. године је био доцент на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу, од 2009. до 2012. године је био наставник, од 2012. до 2019. доцент, а сада је ванредни професор на ФМУ у Београду.

Његов снимак са солистичког концерта у великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит 2012. године у циклусу емисија "Класику, молим" Радио Београда 2, а 2014. и недељни хит са до тада рекордним бројем гласова у истој емисији.

Уредник и водитељ емисије: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар