Златни пресек

diSTRUKTURA "No Longer and Not Yet", Салон Музеја савремене уметности; др Вишња Кисић (Европа Ностра Србија) - изградња гондоле на Београдској тврђави.

У Салону Музеја савремене уметности у Београду уметнички пар diSTRUKTURА представио се мултимедијалном изложбом "No Longer and Not Yet", којом се баве променама и новонасталим лиминалним просторима у оквиру великог грађевинског подухвата у београдској Савамали. Ова гранична зона, или међупростор у коме се одиграва урбана, архитектонска али и социјална и политичка трансформација, чита се као место транзиције, чекања и дезорјентације које се временски налази између онога што је било и онога што ће бити.

У својим истраживањима урбаног простора,  diSTRUKTURА често прати модел ситуационистичких психогеографија које се ослањају на концепт урбаног луталаштва као стратегије за истраживање градова. Оваква стратегија, која наликује игри, у себи сакупља све оно што води пешака ван предвидљивих путања и уводи га у нову спознају урбаног пејсажа, са циљем да мапира неоткривене просторе и мање пожељне а често веома личне путање. Циљ тог истраживања је дефиниција односа у новоформираним структурама које, било реалне или симулиране, творе реалност савременог живота.

Друга тема је протест струке за заштиту Београдске тврђаве од планова градске власти да изгради гондолу (жичару) којом би били повезани паркови Калемегдан и Ушће. Против градње гондоле свој глас су дигли стручњаци најпрестижнијих институција културе, од Завода за заштиту споменика културе Републике Србије и Народног музеја, преко Одељења историјских наука и одељења језика и књижевности САНУ, до органзација попут Европа Ностра Србија или Регулаторни институт за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине (РЕРИ). Управо на иницијативу прве покренута је петиција против градње гондоле коју је до сада потписало преко 15 хиљада људи, а друга организација је тражила од Управног суда заустављање радова на изградњи гондоле. И у томе је успела, јер је Управни суд наложио заустављање радова на изградњи гондоле на Калемегдану до доношења коначног решења о законитости грађевинске дозволе коју је за припремне радове издало Министарство грађевинарства. Овај сукоб је јединствен пример борбе струке и грађана Београда против инвестиционог капитала, а за заштиту споменичког наслеђа. Гошћа Златног пресека биће др Вишња Кисић, генерални секретар Европе ностре Србије.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво