Хипократија

Неуништива моћ вере, поста и традиције. Ускрс нам стиже.

Гост емисије је господин Драгомир Антонић, легендарни српски етнолог, бивши директор Етнографског музеја у Београду и плодни публициста. 

Када говоримо о Божићу или Ускрсу, највећим хришћанским празницима, без обзира да ли се празнују из религијских или традиционалних разлога, прво што нам пада на ум јесте вишенедељни пост. За оне који се опредељују само за посну храну пост је исцељујући и за тело и за душу. Бар тако тврде.

Модерна имунологија истражује колики је утицај редукције хране на имунски систем и колико пост утиче на неискоришћени регенеративни капацитет имунског система и здравих и болесних људи, нарочито пацијената који морају да пролазе кроз дуготрајну исцрпљујућу хемијску терапију цитостатицима.

Што се тиче чињенице да два највећа празника не прослављају сви хришћани истог датума, ствари су компликоване. Утврђивање ког датума ће се прослављати тај важан догађај није било лако још од ранохришћанства. И у 20. и 21. веку било је више покушаја да се утврди заједнички датум када ће се прослављати православни, протестантски и католички Ускрс. У 21. веку биле су ангажоване Српска православна црква и остале православне цркве, Сиријска ортодоксна, Коптска, Англиканска и Католичка црква, али до формалне сагласности није дошло.

О прослављању Ускрса међу Србима и обичајима који уз то иду говориће нам више наш драги и уважени гост Драгомир Антонић.

Емисију припремају проф. др Момчило Б. Ђорђевић и проф. др Александар Петровић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво