Хипократија

Отац српске и југословенске токсикологије Момчило Ст. Мокрањац

Гости емисије су госпођа др Данијела Ђукић Ћосић, ванредни професор токсикологије Фармацеутског факултета у Београду и господин Слободан Рељић, професор на Учетељском факултету у Београду.

Момчило Ст. Мокрањац рођен је у Београду 28. априла 1899. године, од оца Стевана Мокрањца, славног српског композитора и мајке Марије, рођене Предић (братанице Уроша Предића). Био је хемичар и први професор токсиколошке хемије на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду. Његова највећа заслуга огледа се у утемељењу образовања у области токсикологије не само у Србији већ и тадашњој југословенској држави. Такође, као продекан и декан Фармацеутског факултета Универзитета у Београду пружио је немерљив допринос развоју фармације у нашој земљи. Био је „човек од науке", високих личних и моралних квалитета, изузетно посвећен и радан, указујући генерацијама иза себе како треба живети и радити.

Изложба ,,Момчило Ст. Мокрањац, хемичар, професор, токсиколог", отворена 16. априла ове године у галерији САНУ поводом 120 година од његовог рођења, широј и научној јавности на интересантан начин представља допринос и заслуге овог великог човека у раду хемијских лабораторија, оснивању Института за токсиколошку хемију, настави и образовању фармацеута, сарадњи између факултета и фармацеутских удружења, као и богат истраживачки опус. Због тих и многих других активности које је Момчило Ст. Мокрањац обављао током радног века, награђен је чланством у Париској академији фармације и Лавоазјеовом медаљом. Изложба показује да се име Мокрањац везује за два оца - један од њих је отац српске музике, а други је отац српске и југословенске токсикологије.

Емисију припремају проф. др Момчило Б. Ђорђевић и проф. др Александар Петровић.  

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво