Позитивна трема

Разговор са Николом Јовановићем, замеником вође виолончела Бамбершких симфоничара.

Овај уметник је 8. априла, заједно са виолинистом Станком Мадићем, гостовао на концерту Metamorphosen by Metamorphosis, а у периоду од 2. до 9. априла одржао и мајсторску радионицу за полазнике Metamorphosis String Academy.

Рођен је 1984. године у Београду, а виолончело је почео да учи са девет година. Студирао је на ФМУ у класи Сандре Белић, а од 2004. паралелно и на Високој школи за музику у Детмолду, у класи Ксеније Јанковић. Године 2015. завршио је и постдипломске студије за концертног солисту. Био је студент академије Минхенске филхармоније, а од 2013. заменик је вође виолончела Бамбершких симфоничара.

Као солиста, наступао је са многим домаћим и иностраним оркестрима (NRW filharmonija, Детмолдски камерни оркестар, Камерни оркестар бамбершких симфоничара, Orkestar NRW orkestarske akademije /Dortmund/, Верлер симфоничар, Цовилха симфоничар, СО РТС, Оркестар Војске Југославије и др).

Као камерни музичар наступао је са реномираним уметницима (Мартин Фрöст, Лиза Батаишвили, Иври Гитлис, Томас Рибл, Табеа Цимерман,Андрас Шиф, Паоло Гиацомети, Менахем Преслер,Илиан Гарнетц, Ненад Лечић, Ксенија Јанковић, Екхард Фишер и др), а до 2013. године био је члан клавирског трија Пескатори.

Као оркестарски музичар наступао је са највећим солистима и диригентима данашњице у највећим светским концертним дворанама и на реномираним светским музичким фестивалима (Берлинска филхармонија, Карнеги хол, Луцернски фестивал, Келнска филхармонија, Musikverein Beč...)

Као испомоћ често сарађује и са Минхенском филхармонијом, Оркестром баварског радија БР, Оркестром хесенског радија ХР, Државном капелом из Дрездена.

Радио је као доцент на Slokar Academy (Словенија) i Junge Deutsche Philharmonie. Остварио је снимке за BR, ARD, WDR и РТС.

Учесник је разних националних и међународних конкурса и добитник признања, међу којима су „Петар Коњовић", Републичко такмичење, Jeunesse Musicales (2007, Трећа награда у Португалији; 2010, финалиста у Београду), Braunschweig „Звезда у успону", Награда Народне банке Немачке за најбољег страног студента, АРД такмичење, Cassado (Токио), Пендерецки такмичење (Краков) и др. Музичке импулсе и инспирацију добијао је на мајсторским курсевима од светски признатих челиста и музичара као што су Давид Герингас, Наталија Гутман, Франс Хелмерсон, Марсио Карнеиро, Петар Брунс, Wolfgang Böttcher, Wenn Sinn Jang, Токијски гудачки квартет, Еберхард Фелца.

Свира стару француску копију виолончела Гаглиано (1798), непознатог градитеља.

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво