Време музике

Гост емисије је виолиниста Станко Мадић, један од наших најуспешнијих уметника који живи и ради у Немачкој.

Члан је барокног ансамбла „Il terzo Suono" са Серђом Адзолинијем, први концертмајстор регионалног „No Borders Orchestra", први концертмајстор Луксембуршког камерног оркестра, први концертмајстор Баварског камерног оркестра и редован гост на бројним европским и азијским фестивалима камерне музике. Био је стални члан Државне капеле из Дрезедена (2008-2011), стални први концертмајстор Државне филхармоније из Нирнберга (2011-2018), а од 2018. је нови први концертмајстор оркестра Баварског радија из Минхена.

Станко Мадић је заједно са виолистом Сашом Мирковићем, виолончелистом Николом Јовановићем и ансамблом Метаморфозис наступио синоћ у Великој дворани Коларчеве задужбине на првом у низу концерата којим ансамбл Метаморфозис најављује петнаесту сезону (2019/2020) „Заједно/Together". Претходних дана одржао je и мајсторски курс и предавање о томе како се припремити за аудицију за велике светске оркестре. 

Рођен је 1984. године у Београду, а виолину је почео да учи са шест година код Роберта Тошкова. Дипломирао је и магистрирао у класи Дејана Михаиловића на ФМУ у Београду и Академији уметности у Новом Саду, док је код Игора Малиновског завршио мастер студије у Дрездену. Усавршавао се на мајсторским курсевима Виктора Третјакова, Леонида Пеисахова и Мидори Гото. Током студија био је стипендиста Краљевског фонда Карађорђевића, „Мери Жежељ Мајер" и Српског фонда за развој научног и уметничког подмлатка. Добитник је Награде Арт Линк за најперспективнијег музичког уметника, која је обухватила и подршку Аудија за снимање ЦД-а, као и бројне концерте и мајсторске курсеве. Као асистент проф. Мегуми Тесхима (2004-2008) предавао је на Академији уметности у Новом Саду.

Лауреат је и освајач бројних првих и специјалних награда међународних такмичења и фестивала (Cirenie Talentov, Јарослав Коциан, Родолфо Липизер, Jeunesses Musicales, Петар Тошков, Violine in Dresden, Valsessia Musica итд). Као солиста, камерни и оркестарски музичар сарађивао је са најзначајним уметницима регионалне и светске сцене (Миша Мајски, Фазил Саyе, Филип Џордан, Јулијан Рахлин, Џенин Џенсен, Мидори Гото, Емануел Аxе...), те наступао широм Европе, Азије, Африке и Америке. Остварио је и сарадњу са реномираним домаћим и иностраним оркестрима, међу којима су Бечки симфоничари, Бременска филхармонија, Национални оркестар Бретање, Јоханесбуршка филхармонија, Дурбанска филхармонија и др.

Остварио је снимке за РТС, РАИ, МТВ, БР, АРД, ЗДФ...
Свира на виолини Carlo Carletti купљеној кроз подршку Commerzbank Nürnberg.

УРЕДНИК И ВОДИТЕЉ: АНА ЋИРИЦА

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи