Читач

Из садржаја емисије...

У емисији Читач представљамо нова издања две књиге Антонија Табукија: "Време брзо стари" и "Путовања и друга путовања" (издање "Паидеа" и "Службени гласник").

Антонио Табуки (1943-2012) италијански писац и академик, предавао је португалски језик и књижевност на Универзитету у Сијени. Био је директор италијанског културног центра у Лисабону. Превео је комплетно дело Фернанда Песое на италијански језик. Један је од најчитанијих и најпревођенијих савремених италијанских писаца. На српски језик преведене су многе његове књиге, између осталих: "Три последња дана Фернанда Песое", "Переира тврди да...", "Реквијем", "За Изабел" и друге.

О књигама Антониа Табукија разговарамо са преводиоцем, Елизабет Васиљевић.

У емисији Читач и о колумбијском писцу, Фернанду Ваљеху и његовом роману "Провалија".(издање "Лагуне").

Фернандо Ваљехо рођен је 1942. у Медељину у Колумбији. Већи део живота провео је у Мексику где режира филмове и пише романе и есеје. Многе његове књиге су награђене и преведене на више језика. За роман "Провалија" добио је награду "Ромуло Гаљегос" једно од највећих латиноамеричких књижевних признања, којим је тридесет година раније овенчан и Габријел Гарсија Маркес за роман "Сто година самоће". О писцу Фернанду Ваљеху разговарамо са преводиоцем, Бранком Анђићем.

У есеју о песницима Бојан Белић, данас пише о Вилијему Блејку.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара