Ризница

МИХАИЛО ВИШЕВИЋ-СРПСКИ ВЛАДАР ЗАХУМЉА

Михаило Вишевић, Михаило Захумски (око 910 - око 935) био је српски владар Захумља, а у писаним документима помиње се као "архонт Захумља", "дукс Захумља", "дукс Словена", али и као "краљ Словена" 926. године када своје поседе проширује и на Апенинско полуострво. Прешавши Јадранско море осваја град Сипонто и тако постаје један од најзначајнијих владара тих простора. После заузећа Сипонта, Михаило Вишевић од Византије добија титулу антипата, намесника, чиме му је призната власт над градом и значај који је имао на Јадрану у то доба, а самим тим, он постаје и заштитник неких делова Јадрана које је Византија сматрала својим.

Када је реч о пореклу Михаила Вишевића, у свом делу "О управљању царством" византијски цар Константин Порфирогенит (912-959) записује: "Племе патриција и проконзула Михаила, сина Вишешетиног, архонта Захумљана, потиче од некрштених становника, који живе на реци Висли". О становништву Захумља Константин пише да га чине Срби који су дошли када и остали Срби на Балканско полуострво, а да у 10.веку имају пет насељених градова. Само за Стон није спорно где се налазио и налази, а био је једна од престоница Михаила Захумског. Територије којима влада Михаило Вишевић, српски владар Захумља су део данашње источне Херцеговине и део југоисточне Хрватске.

Гост овонедељне Ризнице је др Александар Узелац, научни сарадним Историјског института у Београду, са којим разговарамо о преднемањићким српским земљама и њиховим владарима, а у центру пажње ове емисије биће Михаило Вишевић, владар Захумља, који 926. године прелази Јадранско море и осваја град Сипонто.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво