Град

110 година футуризма

Футуризам, авангардни уметнички и културни покрет, настао је у првој деценији XX века у Италији, али ће имати поклонике и у другим земљама - посебно у Русији.

Идеолог покрета био је Филипо Томазо Маринети који је 1909 - у француском дневнику Фигаро - објавио Манифест футуризма. Прокламују се основна начела: гнушање спрам прошлости и традиционалне уметности те величање љубави према брзини, технологији, насиљу... Аутомобил, авион и индустријски град постају нови митски топоси, као тријумф технологије над природом.

Међутим, контроверзе о односу футуризма и фашизма још су живе и тема су страствених и жучних расправа међу историчарима и теоретичарима уметности.

У Граду, о односу футуризма и фашизма, односу футуризма и зенитизма, месту футуризма у контексту историјских авангарди... говоре: Ирина Суботић - историчарка уметности, Гинтер Бергхаус - историчар и теоретичар уметности из Немачке и Тонко Мароевић - историчар уметности и академик из Загреба.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво