Висине

СТАБАТ МАТЕР АРВА ПЕРТА

У вечерашњој емисији ВИСИНЕ можете слушати композицију Stabat mater великог естонског композитора Арва Перта. Уредница је Горица Пилиповић.

Овај његов одговор на стандардни текст познате хришћанске химне из XIII века, појавио се половином 80-тих година прошлог века када је Перт већ увелико компоновао у свом карактеристичном стилу званом тинтинабули. То значи да је базирао свој музички израз на консонантним једноставним сазвуцима који делују попут звона. Уз лагани темпо и дуге мелодијске линије тај израз позива на медитацију. И дело Stabat mater, као многе Пертове композиције, почиње у веома тихој динамици која захтева концентрацију и тишину. Перт се , дакле, прикључио дугом низу композитора, од ренесансе до данас, који су били инспирисани овим хришћанским текстом који заправо мами својом универзалношћу: Богородица представља сваку мајку која је скрхана болом због патње сопственог детета.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво