Знакови

Семинар "Архитектура изложби", Културни центар Београда

У оквиру циклуса разговора о архитектури у Културном центру Београда одржан је 15. марта семинар "Архитектура изложби" на коме су кроз предавања и панел дискусије учествовали практичари и теоретичари архитектонског уобличавања и дизајнирања изложби. Промишљање простора и размештање предмета у њему као део процеса рада на стварању изложбе, једно је од поља деловања у коме је незаобилазна улога архитеката и дизајнера, као блиских сарадника кустоса и уметника.

Намера изложбених поставки јесте да публици саопште идеје аутора, да информише, едукује, да буду забавне и комуникативне, а истовремено да испричају причу и тако приближе материју којом се баве. Како се то постиже?  Која су знања и вештине неопходне да би се концепт приказао и комуницирао на најбољи могући начин? У великој мери за то су одговорни стручњаци који у сарадњи са ауторима концепта дизајнирају и граде изложбене поставке. Начин презентације уметничких, историјских, етнографских или било којих других артефаката у музејима и галеријама данас је једнако важан представљеним делима, јер он ауторову идеју уобличава и преноси је посматрачу.

 

Дизајн, архитектура или презентација изложби су само један део теоријског разматрања савремене музеологије. Данас ту тему фокусирамо кроз теорију и праксу. Гости емисије су: др Милан Попадић, ванредни професор на групи за музеологију и херитологију Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Беорграду и Игор Степанчић, визуелни уметник и власник агенције "Blueprint" која је радила дизајн поставки у престижним изложбеним просторима код нас, попут Народног музеја, Галерије САНУ, Уметничка галерија "Надежда Петровић" у Чачку, итд.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво