Циклус концерата Радио Београда 2 и Баштине у Галерији РТС-а

Гудачи у галерији: Велики оркестар школе за таленте у Ћуприји

Циклус Гудачи у галерији Радио Београда 2 наставља се 27. марта у 19 часова концертом под називом Пролеће гудача, на коме ће наступити Велики оркестар Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Избор дела која ће бити изведена на концерту сведочи о свеобухватности наставног програма који се у Школи за музичке таленте савладава, али је истовремено у њега преточена и атмосфера пролећа - синонимa живота, младости, полета и нове (младалачке) енергије коју носе чланови овог оркестра. Она је оличена у лепршавој моторичности брзих ставова Кончерта гроса оп. 6 бр. 2 Арканђела Корелија (1653-1713), као и у разиграности Српског кола Александра Вујића (1945-2017) и играчким ритмовима нашег поднебља у појединим деловима композиције Подибарски жал Светислава Божића (1954). Валцер из Серенаде оп. 48 Петра Иљича Чајковског (1840-1893), једног од најпопуларнијих дела за гудачки оркестар романтичарске литературе и Валцер бр. 2, који је прославио Свиту за ревијални оркестар Дмитрија Шостаковича (1906-1975) употпуњују програм оркестра који чине неки од најталентованијих младих музичара у нашој земљи. Четворо њих ће на почетку концерта извести и завшрни став из Гудачког квартета бр.1 оп. 12 немачког раноромантичара Феликса Менделсона (1809-1847).

Школа за музичке таленте у Ћуприји јединствена је у нашој земљи и има статус установе од посебног националног значаја. Њен наставни план и програм има за циљ да своје ученике - врхунски надарену децу узраста од 6 до 18 година - уз помоћ посвећених педагога који у њој раде, образује у професионалне музичаре. У току десетогодишњег школовања, чланови ове „велике музичке породице" живе у условима интернатског смештаја и савладавају програм музичке и општеобразовне наставе. У свету постоје још само две сличне школе: Централна музичка школа у Москви и школа Јехуди Мењухин у Лондону.

Школа је гудачког смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас. Ради се према јединственом плану и програму, који се обликује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду. Тренутно је похађа 80 ученика из разних градова Србије, а од прошле године и један из Хрватске. Циљ Школе је да постане регионaлни центар за образовање музичких талената, што је и била идеја њених твораца 1973. године - професора Лазара Марјановића и Јована Ракића.

Школа за музичке таленте је до сада изнедрила преко 200 младих музичара, који су своје усавршавање наставили на факултетима у земљи и иностранству. Многи од њих су освојили награде на домаћим и међународним такмичењима, а дугачак је и списак некадашњих ђака који су данас чланови најбољих светских оркестара или угледни солисти. Међу њима су: виолинисти Гордан Николић и Роман Симовић, концертмајстори Лондонског симфонијског оркестра; Маја Јовановић, која свира прву виолину у Берлинској филхармонији; контрабасисти Драган Лончина и Ивана Китановић, чланови Бечке филхармоније; Мирослав Павловић, концертмајстор Београдске филхармоније; Катарина Алексић, концертмајстор Симфонијског оркестра РТС-a, а једно време знање у Ћуприји је стицао и виолиниста Немања Радуловић.

Школа за музичке таленте у Ћуприји, осим своје образовно-васпитне улоге, има веома богату концертну делатност широм наше земље и у иностранству.

број коментара 0 Пошаљи коментар