Чекајући ветар

Еколошки магазин

Тикве у рецељу и пихтије од боба нема нигде осим на Старој планини. Жене из тамошњих села сада имају своја удружења, а за специјалитете редовно добијају награде широм Србије. Иако је до скоро било незамисливо да се жена јави за реч на збору месне заједнице, активне су, па и бројније од мушкараца, у борби против изградње мини хидроелектрана. Миња Николић из Темске је покренула промене.

У хиљаду школа и вртића постављени су детектори за радон, гас који у већим дозама може да изазове рак плућа. Оваква истраживања рађена су и раније, али питање је шта ће се предузети по добијању резултата - високе концентрације захтеваће решење, а то, опет, велика финансијска улагања. О радону код нас и у свету говори др Мирослав Демајо.

Напустио нас је Ђуро Ваврош, еколог из Криваје, кога је локална фирма тужила због повреде части и угледа. Ударио им је на пословну способност јер је рекао да су преорали ветрозаштитни појас који је садило читаво село. И јесу преорали и уништили. Намерно. Не једном - два пута.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Бранка Васиљевић, новинарка Политике, Владимир Стакић, уредник листа Риболов и Срђан Шкоро, новинар Ревије Зов. Говорићемо и о ефекту забране лова на кечиге, као и о 300 тона животињских костију које већ петнаест година нико не уклања јер "нису надлежни".

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво