Висине

ОБРАДА ПОЗНАТЕ ТЕМЕ

Ђоакино Росини је 1829. компоновао своју последњу оперу и сматрао да је завршио каријеру, али је ипак две године касније обрадио традиционални духовни текст Стабат матер. Ова његова верзија испуниће вечерашњу емисију Висине, коју уређује Горица Пилиповић.

Када је опера Виљем Тел Ђоакина Росинија премијерно изведена у Паризу 1829. године, нико није могао да предвиди да ће она означити завршетак позоришне каријере свог аутора. Различити разлози су приморали Росинија да смањи своје активности на минимум, али је ипак пристао, током путовања по Шпанији 1831. да компонује Стабат матер за извођење у приватној капели мадридског архиђакона Дон Мануела Фернандеса Вареле. Од 12 одсека текста познате секвенце Росини је, међутим, успео да обради шест и због погоршања здравља замолио је пријатеља Ђованија Тадолинија да доврши осталих шест. У таквом облику Стабат матер је премијерно изведен две године касније - 1833.
 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво