Златни пресек

Промоција монографије Предрага Пеђе Нешковића "Слобода најјаћем", Култуни центар Београда; "Бернинијева школа и римски барок - Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи", Народни музеј Београд


Ових дана Фондације Вујичић колекције објавила је монографију Предрага Пеђе Нешковића аутора др Јеше Денегрија. Поред студијског текста "Предраг Нешковић или једна засебна и бескомпромисна уметничка позиција", Јеша Денегри је објавио и интервју с уметником. Пре 4 године, исти издавач је објавио још једну монографију Предрага Нешковића "Ово никад није било" др Бранислава Димитријевића, тако да ове две књиге представљају јединствено и комплементарно монографско истраживање уметности једног ствараоца. Пре десетак дана, у Културном центру Београда представљена је монографија "Слобода најјаћем", а на промоцији су говорили аутори и једне и друге књиге, др Јеша Денегри и др Бранислав Димитријевић, као и сам уметник. У емисије ћемо чути тонске записе с ове промоције.
Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије у Народном музеју се отвара изложба "Бернинијева школа и римски барок - Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи". На изложби је представљено 55 значајних дела из Палате Киђи у Аричи, граду близу Рима, а реч је о изузетно репрезентативној колекцији барокне уметности која представља Рим као главно седиште њеног ширења и Ђована Лоренца Бернинија као једног од централних уметничких фигура барока уопште.

На изложби ће бити представљена дела барокних мајстора међу којима су Пјетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза, Ђовани Батиста Гаули, Кавалијер д'Арпино, Ђачинто Ђимињани, Матија Прети, Андреа Поцо, као и француски и фламански уметници који су боравили у Риму у то доба. Колекција је везана за племићку породицу Киђи, породицу банкара из Сијене која је била међу најзначајнијим у Риму у XVII веку . Изложбу "Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи" приредио је професор Франческо Петручи, конзерватор Палате Киђи у Аричи.

Тим поводом, гост емисије биће Јелена Дергенц, виши кустос Народног музеја.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи