Ризница

МАНАСТИР СОПОЋАНИ

Изузетне лепоте и елеганције, манастир који су изградили и осликали, у другој половини 13. века, најбољи мајстори тога доба. Налази се 17 километАра од Новог Пазара. Задужбина је сина Стефана Првовенчаног, краља Стефана Уроша I.

Манастир Сопоћани саграђен је на извору Рашке, а сам назив задужбине води порекло од словенске речи-сопот, што значи, извор. Краљ Стефан Урош I "Рашки на извору" подиже Сопоћане, задужбину која је изборила значајно место у светској културној баштини и као што записује академик Војислав Ђурић, аутор и значајне монографије "Сопоћани": "Више нема ниједне озбиљне књиге о средњовековној византијској и европској уметности, а да у њој Сопоћани нису достојно заступљени". У овонедељној Ризници о самом манастиру Сопоћани, његовој намени, каквим државно-политичким околностима се одвија задужбинарски подухват краља Стефана Уроша I, разговарамо са историчаром уметности др Оливером Томићем.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво