Знакови

Irwin "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Хероји 1941-1945", Музеј савремене умјетности Републике Српске, Бања Лука

Од 29. новембра 2018 до 22. фебруара 2019. у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а у сарадњи с Хисторијским музејем Босне и Херцеговине у Сарајеву, организована је изложба словеначке групе Irwin. За изложбу под називом "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Хероји 1941-1945", група Irwin је изабрала 87 портрета народних хероја и бораца из времена НОБ-а, које су насликали најзначајнији босанскохерцеговачки уметници из периода социјалистичког реализма, од 1948. до 1953. године, а с циљем очувања култа сећања на значај жртвовања појединаца у борби за социјалистичку револуцију.

Настављајући изложбену праксу "Was is Kunst ..." ("... Slovenia", "...Yugoslavia", "...Frank Stella", "...Hugo Ball"") Чланови групе Irwin  су применили свој ретропринцип, и системом апропријације преузели готова уметничка дела настала с једнм циљем и урамили их у своје специфичне рамове чиме су постала ( Irwin ) иконе с новом конотацијом која се ослања на стара значења - Босна и Херцеговина је одувек била турбулентно географско-политичко подручје, па и данас, па је питање сврсисходности разлога због којих су се појединци жртвовали и постајали изузетни представници свог/својих народа.

Групу Irwin  чине Душан Мандич, Миран Мохар, Андреј Савски, Роман Урањек и Борут Вогелник, и настала је 1983. године као део нове словеначке културне климе која је већ наредне године дефинисана као "Neue Slowenische Kunst" и чинили су је још рок група "Laibach", позоришна трупа "Гледалиште сестара Scipio Nasica" и дизајнерска група "Нови колективизам". Група Irwin је од почетка развила веома комплексне видове изражавања, базирајући их на искуствима и идејама авангарди и неоавангарди.

Гост Знакова биће проф др Мишко Шуваковић, декан Факултета за медије и комуникације, и уз Асју Мандић и Миклавжа Комеља, аутор текста у каталогу изложбе "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Хероји 1941-1945".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво