Речено и прећутано

Искушења политичког лидерства

У античким демократијама било је периода када су се челници полиса бирали "коцком". Сматрало се да су сви грађани једнако морални и способни да управљају државним пословима. Лидери су били само "први међу једнакима" и подразумевало се да морају да буду умерени, правични, храбри и мудри.

Касније, добар део историје човечанства протекао је у знаку "изузетних", "изабраних" или "великих" вођа. Мало је, међутим, оних који су одговорили античким идеалима. Усвојена је досетка једног великог песника да "за стадо није добро да им вођа буде овца".

У модерно доба лидерство је прихваћено као социјална нужност а вођство као пожељна вештина. Лидер је постао онај који вешто контролише већинско опредељење провучено кроз демократске процедуре. Ипак у времену општих и убрзаних промена политичко лидерство је на великом искушењу. За то је све више доказа на истоку и западу, развијеним и неразвијеним, демократским и ауторитарним друштвима.

Тим поводом о изазовима и проблемима савременог лидерства за Речено и прећутано говоре политички филозоф др Предраг Павлићевић и социјални психолог др Лазар Марићевић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво