Знакови

"Политикина награда" за најбољу изложбу у 2018: Габријел Глид "Виђено и невиђено, Официрски дом, при Галерији савремене ликовне уметности у Нишу

 

Жири "Политикине награде" који је радио у саставу: историчари уметности Саша Јањић (председник), Љиљана Ћинкул, Гордана Добрић, Уна Поповић и уредница Културног додатка "Политике" Марија Ђорђевић, одлучио је да је најбоља самостална изложба "Виђено и невиђено (Seen And Not Seen)" Габријела Глида, професора на Факултету ликовних ументости у Београду, а која је одржану у простору Официрског дома при Галерији савремене ликовне уметности у Нишу. Према мишљењу жирија уметнички опус Габријела Глида, као представника нове београдске скулптуре, још од самих почетака "дубоко задире у примену нових материјала и технологија у домену скулптуре, њено редефинисање и превођење у савремени језик који комуницира са новом реалношћу. Једна од главних карактеристика његовог рада је и константно преиспитивање различитих модела репрезентације, као и критички дискурс наспрам визуелне стварности и света у коме живимо".

 

У ужем избору за "Политикину награду" биле су још и изложбе "Реконфигурација пејзажа" Гордане Каљаловић-Одановић, "Реминисценције" Јармиле Вешовић, "Amuse me" Иване Ивковић и "Пред вама стоје само мушкарци" Јелене Трпковић.

На изложби "Виђено и невиђено" Глид се представио избором скулптура и графика из свог најновијег опуса, који се заснива на визуелним асоцијацијама и идејним конструктима спрам реалности садашњости. Глид свој израз гради на јединственом односу према материјалу који он уобличава софистицираним приступом уз дискретно назначене акценте хумора и ироније. Његове скулптуре, укључујући и дела заступљена на нишкој изложби, у својој примарности подразумевају основне геометијске облике које уметник даљом разрадом доводи до нових нивоа значења и тумачења. У тематском погледу, Глидово инспиративно полазиште су различити феномени индивидуалне и друштвене стварности - од питања идентитета, преко потрошачког друштва до глобалних геополитичких односа.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се