Читач

У данашњој емисији "Читач" као и увек говоримо о најновијим књигама код нас и у свету.

Халина Пошвјатовска спада у ред најзначајнијих пољских песникиња чије песме одолевају времену. Називали су је пољском Сапфе. Адам Загајевски истицао је да њена поезија годинама не губи ништа од своје енергије, трепета, чулности. Писала је поезију сопственим животом, њена биографија је интерпретацијски кључ њене лирике.Био је то кратак живот, обележен болешћу, патњом и болом и више је личио на трку са смрћу. Објавила је три збирке песама, а постхумно изашла је још једна збирка и кратки аутобиографски роман „Прича за пријатеља". Преминула је у тридесет другој години у Варшави 1967. године.
У познатој краљевачкој едицији „Повеља" недавно су објављене изабране песме Халине Пошвјатовске, које је превела и приредила Милица Маркић, гост данашње емисије Читач.

Пре неколико дана у Француској је објављен дуго ишчекиван роман најконтроверзнијег књижевника данашњице Мишела Уелбека - „Серотонин" у првом тиражу од 320.000 примерака. Српски превод овог Уелбековог романа објавиће Бука крајем фебруара. О новом роману и стваралаштву Мишела Уелбека разговарамо са Владимиром Д. Јанковићем.

У свом есеју о песницима света, Бојан Белић говори из свог угла о Р. М. Рилкеу.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво