Читач

У данашњој емисији "Читач" као и увек говоримо о најновијим књигама код нас и у свету.

Халина Пошвјатовска спада у ред најзначајнијих пољских песникиња чије песме одолевају времену. Називали су је пољском Сапфе. Адам Загајевски истицао је да њена поезија годинама не губи ништа од своје енергије, трепета, чулности. Писала је поезију сопственим животом, њена биографија је интерпретацијски кључ њене лирике.Био је то кратак живот, обележен болешћу, патњом и болом и више је личио на трку са смрћу. Објавила је три збирке песама, а постхумно изашла је још једна збирка и кратки аутобиографски роман „Прича за пријатеља". Преминула је у тридесет другој години у Варшави 1967. године.
У познатој краљевачкој едицији „Повеља" недавно су објављене изабране песме Халине Пошвјатовске, које је превела и приредила Милица Маркић, гост данашње емисије Читач.

Пре неколико дана у Француској је објављен дуго ишчекиван роман најконтроверзнијег књижевника данашњице Мишела Уелбека - „Серотонин" у првом тиражу од 320.000 примерака. Српски превод овог Уелбековог романа објавиће Бука крајем фебруара. О новом роману и стваралаштву Мишела Уелбека разговарамо са Владимиром Д. Јанковићем.

У свом есеју о песницима света, Бојан Белић говори из свог угла о Р. М. Рилкеу.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Читач Читач

Аутор:
Драгана Ковачевић

Емисија је колажног типа, али је њена основна концепција – прича о светској књижевности [ детаљније ]