Хипократија

Реконструктивна урологија, сексуална хируршка реконструкција и разлози због којих се мења пол

 

Гост у данашњој емисији је др Мирослав Ђорђевић, специјалиста дечје урологије у Дечјој универзитетској клиници и професор Медицинског факултета у Београду. Др Ђорђевић је члан Америчког борда за реконструктивну урологију, а у домаћој и светској урологији посебно је цењен као експерт за сексуалну хируршку реконструкцију тј. мењање пола, претежно одраслих особа. Професор Ђорђевић живи између Београда и великих медицинских и универзитетских центара Америке, Европе и Далеког истока. Поседује сталну радну дозволу и тзв. визу 01 за Сједињене Америчке Државе, што добијају само истакнуте личности у свету. 

Промена пола је деликатна операција у којој учествује тим који је по броју експерата из поља реконструктивне урологије, ендокринологије и психијатрије скоро као фудбалска екипа.

Реконструктивна урологија укључује деликатне интервенције на полним органима, који се прилагођавају или мењају по жељи заинтересоване особе и уз одлучујућу сагласност хирурга, психијатра и ендокринолога. Хируршки поступак и индикације, сложени су, деликатни и тешко разумљиви не само лаицима него и лекарима који нису из области везаних за реконструктивну урологију. Терминологија је компликована и често ствара конфузију у главама недовољно упућених.

Наш драги гост, познат по својој кооперативности, откриће нам током емисије неке тајне из поља реконструктивне урологије, укључујући и разлоге због којих неко жели да промени пол.

Транссексуалне особе су рођене као мушке или женске. Неко ко је по рођењу мушког пола, може се касније, после коришћења хормона или после реконструктивног хируршког поступка, сматрати женском особом и може бити прихваћен као женска особа. Та транссексуална особа не мења своју генетику, наследна својства, и не може стећи репродуктивну способност упркос својој транзицији. Пол се добија рођењем, а на основу биолошког статуса он је мушки или женски. Полност се одређује на основу полних хромозома, хормонских одлика и њихове равнотеже и, наравно, на основу анатомије. Свако од нас је рођен као мушко или женско чељаде, са ретким изузецима. То су интерсексуалне особе које испољавају одлике оба пола већ на рођењу.

Појам трансполност, за разлику од транссексуалности, користи се за особе чији идентитет, понашање или поимање самог себе није у складу са оним што се везује за сексуалне органе с којима су те особе рођене. Обично се каже да је сексуалност ствар тела и анатомије, да је пол нешто што се одиграва у глави. Полност је комплексна и подразумева више од две могућности означене као мушко или женско. На полност утичу култура, раса, припадност социјалном слоју и социјалним групама.

 

 

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво