Знакови

Ана Недељковић, Никола Мајдак млађи, "Непутовања у Раббитланд", "Непутовања из Раббитланда", Филмска галерија Дворане Културног центра Београда

Уметничко-филмски дуо Ана Недељковић и Никола Мајдак у Филмској галерији Дворане Културног центра Београда, 4. децембра, отворили су изложбу под називом "Непутовања у Раббитланд" и "Непутовања из Раббитланда", на којој су представљене фотографије са снимања анимираног филма "Неодлазак". Том приликом приказани су и њихови анимирани филмови " Раббитланд" и "Непутовања".

После 5 година од снимања "Раббитланд", анимирнаног филма, проистеклог из докторског уметничког пројекта Ане Недељковић, који је до сада учествовао на 50-так међународних фестивала и добио 12 награда у земљи, региону и свету, исти уметнички дуо је одлучио да сними нови филм, користећи исту захтевну али експресивну стоп-мотион технику с брижљиво израђеним фигурама од пластелина, због чега је дневно снимано само 5 секунди.
Филм "Непутовање" јесте прича о једној изолованој земљи, ограђеној високим зидом, из које је веома тешко, скоро немогуће путовати. Међутим, Девојчица, која је главни лик, све време покушава да отпутује заувек у савршени свет који се зове Иностранство. Да ли ће успети у томе или не?

Ана Недељковић је дипломирала сликарство, магистрирала и докторирала на Факултету ликовних уметности у Београду. Инсталација Рабиттланд је њен докторски рад. Самостално је излагала у Београду и Бечу, а учествовала је и на бројним групним презентацијама и манифестацијама. Никола Мајдак млађи је дипломирао на Факултету драмских уметности, одсек филмска и ТВ камера. Последњих 20 година активан као сниматељ, аниматор, редитељ, предавач и водитељ радионица анимираног филма. Снимио је преко 50 документарних и кратких играних филмова, десетине музичких спотова и анимација.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво