Аутограм

Лосанђелеска симфонија

Пошто у Аутограму понедељком представљамо прва или последња дела одређеног жанра појединих композитора, данас можете слушати за сада последњу - Четврту симфонију нашег савременика Aрва Перта, изузетног естонског композитора, једног од најчувенијих у Европи. Та композиција, позната и као „Лосанђелеска симфонија", носи и географске и теолошке конотације.

Од Перта су ово дело поручили Лосанђелеска филхармонија и њен диригент Еса-Пека Салонен. Што се религијских тема тиче, Перт је у исто време радио и на свом капиталном хорском остварењу „Канон покајања", који садржи и молитву анђелу-чувару. Тај део канона представља основу симфоније, као што је уосталом и Пертова инструментална фактура дубоко повезана са хорском. Не ради се ту само о хомофонији или имитацији гласова, фразирању и понављању, већ и о суштини појања. Слогови молитве, њена флексија, интерпункција - све су то средства за обликовање инструменталног музичког дела. Могли бисмо рећи да је Перт текст „Канона покајања" пренео у инструментални медиј, у музику без речи. „Желео сам да пружим могућност речима да саме изаберу свој звук", рекао је. „Резултат ме је изненадио: музика је била потпуно проткана том специфичном словенском дикцијом која се може наћи само у црквеном тексту. Тај канон ми је јасно показао како избор језика одређује карактер дела."

Уредница и водитељка је Горица Пилиповић.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво