Степеник

Jавне библиотеке и демократија

Истраживање у 18 европских држава показало је да је у 2013. години готово сто милиона Европљана посетило своју јавну библиотеку, а 14 милиона ју је користило за приступ интернету. Око 24 милиона Европљана (најчешће старије особе, припадници националних мањина и особе из руралних подручја) користило је јавну библиотеку ради укључивања у активности неформалног и информалног учења, а 83 одсто корисника бесплатних компјутерских и интернетских услуга јавних библиотека навело је да је то имало позитиван учинак на њихове животе: уштеду времена и новца, унапређење вештина, те добијање приступа државним службама и ресурсима повезаним са запошљавањем и здрављем. Ови подаци изнети су у „Писаној изјави Европског парламента о учинку јавних библиотека у европским друштвима" за 2013. годину, а цитирани су у књизи „Јавне библиотеке и демократија" Весне Црногорац, у издању издавачке куће „Клио".
Kaда су у питању јавне библиотеке у Србији, истраживање које је спроведено у 24 матичне библиотеке показало је су оне још увек окренуте културним и образовним програмима. За корак више, да библиотека постане место пружања најразличитијих информација које се тичу грађана и њихових потреба, потребни су напор и воља запослених. Они, за сада, изостају.
О библиотекама за XXI век у емисији Степеник разговарамо са Весном Црногорац, ауторком књиге „Јавне библиотеке и демократија".

Аутор емисијe је Светлaна Јајић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво