Знакови

Др Ивана Башичевић Антић - "Тријумф речи у визуелној уметности двадесетог века – Димитрије Башичевић Мангелос и Марсел Бродарс", "Орион арт", Београд

У организацији „Фонда Илија и Мангелос" од 4. октобра до 11. новембра у галерији „Мењачница" Института „Гете" отворена је изложба „Феномен Илија - Мангелос". На изложби су представљена дела из заоставштине Илије Башичевића Босиља и Димитрија Башичевића Мангелоса. Др Ивана Башичевић Антић, организатор изложбе, желела је да укаже на овај јединствен уметнички - креативни однос оца и сина.

У оквиру изложбе, 1. новембра промовисана је књига др Иване Башичевић Антић „Тријумф речи у визуелној уметности двадесетог века - Димитрије Башичевић Мангелос и Марсел Бродарс", у издању „Орион арта". Овом књигом, ауторка је анализирала промене у модерној уметности које су довеле до проширења функције уметности и значења самог уметничког дела, односно, све оно што је омогућило појаву текстуалних пракси, и то на примеру двеју уметничких појава - Димитрија Башичевића Мангелоса и Марсела Бродарса.

„У анализи Бродарсовог и Мангелосовог опуса полазна теза је да су ови уметници демонстрирали, на трагу дишановске 'традиције редимејда' и позномодернистичких тј. неоавангардних стратегија апропријације вануметничких предмета, културалних институција и филозофских конструкција, како се од затвореног уметничког дела као 'производа' долази до отворене интеркултуралне, интермедијске и интердисциплинарне уметничке праксе", записала је др Ивана Башичевић Антић у књизи.

Гошћа емисије биће др Ивана Башичевић Антић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво