Хипократија

Зашто, кад и како тешко оштећени природни кук oртопедски хирурзи замењују вештачким куком

Гост емисије је професор Медицинског факултета у Београду др Зоран Башчаревић, специјалиста ортопед и директор Института за ортопедију и хирургију „Бањица" у Београду.

Зглоб кука један је од најважнијих зглобова у телу човека. Он повезује карлицу са ногама. Флексибилнији је од свих зглобова (oсим раменог зглоба), и зато су могуће промене положаја тела у великом опсегу, а да при томе не дође до губитка равнотеже.

Анатомски гледано, по облику зглобних површина, зглоб кука припада групи лоптастих зглобова. Они се одликују глаткоћом површина и покретљивошћу у свим правцима око једне обртне тачке. Зглоб кука има чашицу - која припада карлици, и главу - која припада бутној кости, иначе најдужој, најтежој и најчвршћој кости у телу одраслих особа. Кук, заједно са коленима, носи тежину тела човека. Тежина се преко главе бутне кости (чији је полупречник 2,5 центиметра) и њеног тела (дужине 1/4 телесне висине) преноси на колена, што објашњава појаву честих дегенеративних промена које се јављају услед истрошености и старости.

Уколико после педесете године живота зглобне површине у куку постану неравне, или пак дође до повреде - што је међу старијим особама врло често - онда је уградња вештачког кука често најбољи начин лечења, будући да је техника хируршке замене оштећеног кука протезом усавршена и да јој је трајање око 20 година.

О протезама кука и њиховој хируршкој уградњи говориће нам наш драги и уважени гост.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.  

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво