Чекајући ветар

Еколошки магазин

Прва реч у најстаријој записаној српској песми из петнаестог века је - орао. Птице имају и важно место у споменику европске писмености, Хомеровој "Илијади". Kада су у Великом рату, по потписивању примирја, ућутали топови, заглушујућу тишину прекинула је песма птице. Од раног детињства када их невешто цртамо, помажу нам да схватимо шта је небо, где је горе, а где доле - каже орнитолог др Воислав Васић. Чућете о чему је било речи на панел дискусији "Глуво пролеће", на којој су још говорили Милош Радаковић и Димитрије Радишић.

Орао крсташ ће и убудуће бити на српском грбу, али - колико ће то имати смисла ако ова врста нестане са наших простора? Остао је још само један гнездећи пар - Бора и Ержика. Милица Мишковић из Друштва за проучавање и заштиту птица Србије заслужна је што су прошле и ове године њихови потомци одлетели у свет живи и здрави. Оба пута је, са својим колегама, по четири месеца чувала гнездо. А птице имају од чега да се чувају. Да није тако, не бисмо за сва времена изгубили тринаест врста, а још многе су на листи угрожених.

Ако је одлагалиште нуклеарног отпада толико, не само нешкодљиво, него и корисно, зашто га не изградите у Загребу - поручили су грађани дела Хрватске у којем је била планирана изградња објекта за ову намену. О борби која траје дуже од петнаест година, чије паузе не значе победу већ само предах, говори Даниел Павлић.

Kада би се изградиле све планиране мини хидроелектране, у Србији би нестало хиљаду и по километара река. Покрет Одбранимо реке Старе планине позвао је сва удружења грађана која се боре за очување река да се повежу у јединствени фронт. Од Владе Србије захтевају забрану изградње деривационих хидроелектрана, а најављују и протесте широм земље - у Београду за крај јануара.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво