Знакови

Слободанка Ступар "Степенице III", Градска галерија савремене уметности Смедерево, Музеј у Смедереву

После Kрушевца и Ниша, свој нови циклус посвећен степеницама европских музеја Слободанка Боба Ступар представила је и у Градској галерији савремене уметности у Смедереву. На изложби под називом "Степенице III" приказала је серију фотографија степеништа неколико европских музеја, штампаних директно на алуминијумским плочама и груписаним у неколико целина. Тиме је обогатила визуелну информацију саме фотографије - исијавање алубонда даје представи додатну (унутрашњу, саклралну) светлост а груписањем фотографија ствара једну визуелну, апстрактну целину.

Пошто музеје схвата као храмове духовности, у том контексту Слободанка Ступар степенице не схвата као архитектонске елементе већ као коридоре из једног менталног стања у друго, као тренутак релаксације пре ново излагање експресијама које изазивају различите контемплације. Томе доприноси и звук који одражава стање духа и противтежа је тишини карактеристичној за атмосфер музеја. Степениште је метафора по својој функцији - она воде и на горе и на доле. Претходне две изложбе из овог циклуса су тако и носиле назив "Степенице на горе су и степенице на доле" док је ова у Смедереву насловљена "Степенице III", што указује на прочишћење идеје и давање примата визуелној експресији.

Посебан део пројекта је серија фотографија и видео снимљени у згради тада више година затвореноог Музеја савремене уметности у Београду, која испражњена од свог садржаја и у релативно разрушеном стању изазива драматично супротне емоције и доживљај. Видео камера постављена у висини груди и без стварне контоле над оним ста снима, бележи у једном кадру пролазак кроз празни простор музеја као да се обилази поставка, док стварност чине огуљени зидови и кораци који одзвањају у празном простору.

Гошћа емисије биће Слободанка Ступар.
Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво