Висине

Кантата поводом стварања нове државе

Један од најзначајнијих чешких композитора прве половине ХХ века Бохуслав Мартину непосредно по завршетку Првог светског рата компоновао је „Чешку рапсодију", прави излив националних осећања. Та кантата за баритон соло, хор, оркестар и оргуље испуниће вечерашњу емисију Висине. Уредница је Горица Пилиповић.

Мартину је употребио неке патриотске теме попут „Корала Св. Вацлава", најпознатије чешке црквене химне, која се јавља као лајтмотив, и песме „Боемија" великог чешког песника Јарослава Врхлицког, коју пева соло баритон. Као што знамо, Боемија је старо име за Чешку, а „Корал св. Вацлава" једна је од најстаријих чешких црквених химни. Њени корени се могу пратити све до XII века. Занимљиво је да је 1918. постојала идеја да то буде нова чешка државна химна. Иначе, тај корал је записан у једној хроници из XIII века, где се за њега каже да је врло стар и познат. Строфичне је структуре, таласасте мелодије, а текст је заправо молитва Св. Вацлаву да посредује за свој народ код Бога, да га заштити од неправде и осигура му спасење. Химна се на богослужењима пева и дан-данас. 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара