Бескрајни плави круг

Ове године се обележава 150 година српске књижевности на Северно америчком континенту. Међу најстаријим живим писцима су Негован Рајић и Матеја Матејић.

У малом месту Три реке у близини Монтреала у Канади живи и пише књиге на француском језику, вероватно најстарији писац српске дијаспоре Негован Рајић. Рођен је 1923. године у околини Ужица а из тадашње Југославије је отишао 1946. године. Како је стигао до Канаде и књижевних награда за своја дела говориће Негован Рајић.

У Колумбусу у Савезној Америчкој Држави Охајо живи прота доктор Матеја Матејић, професор емеритус Охајо Стејт Универзитета. Рођен је 1924. године а емигрирао 1945. по завршетку Другог светског рата. Пише поезију и прозу. Саставио је заједно са професором Васом Михајиловићем „ Антологију српске избегличке поезије", основао Хиландарску собу у библиотеци Охајо Стејт Универзитета и саградио неколико српских православних цркава на тлу Америке.

Водитељ и уредник је Вељко Жујовић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Бескрајни плави круг Бескрајни плави круг

Аутор:
Милена Божовић Манић

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]