Речено и прећутано

Украс света

У сусрет Међународном дану детета, у емисији Речено и прећутано говорићемо о програмима и пројектима за оснаживање деце погођене сиромаштвом. Према подацима Републичког завода за статистику пола милиона становника Србије није у стању да задовољи минималне егзистенцијалне потребе. У односу на 2016. годину, забрињава пораст сиромаштва код лица која живе у домаћинствима са шест и више чланова, као и пораст сиромаштва код деце.

Док економисти сматрају да боља расподела новца у виду социјалне помоћи и дечијег додатка може значајно да поправи слику сиромаштва код најмлађих, социолози упозоравају да сиромашна деца не учествују у друштвеном животу, не могу себи да приуште одлазак у биоскоп, да науче да свирају неки инструмент, да имају приватне часове или да позивају другове на рођендан... Психолози кажу да су у многим случајевима таква деца мање самоуверена, не могу лако да нађу пријатеље...

Стога су изузетно значајни пројекти који се спроводе на оснаживању деце и младих из сиромашних породица како би се прекинуо зачарани круг "наследног сиромаштва". О томе у емисији Речено и прећутано говоре Дијана Опачић из Удружења музичке уметности Music Art Project и Јован Маринковић из Друштва за развој деце и младих Отворени клуб из Ниша.

Аутор и водитељ Светлана Јајић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво