Знакови

Јелена Мијић „Велика сликарска изложба са гомилом слика или Како ме је Њујорк вратио сликарству", галерија Ремонт.

 

Као добитница Награде „Димитрије Башичевић Мангелос" за 2017. годину, млада уметница Јелена Мијић била је два месеца на резиденцијалном програму у Њујорку. Као и сваком ко долази из другог или трећег света у Њујорк, а занима га уметност, обиласци галерија и музеја постали су јој свакодневица. У тим обиласцима Јелена Мијић схвата да је визуелно бомбардована сликама и одлучује да и она почне да слика, иако је то занемарила још на другој години факултета. Сходно околностима, тема је свакодневица Њујорка забележена фото-апаратом а потом преведена у слике. И тако је настала „Велика сликарска изложба са гомилом слика" представљена у галерији Ремонт.

Али, далеко од тога да је реч о једноставној сликарској изложби. Све оно на шта изложба реферира, чему се подсмева и како је презентована показује да сликарска изложба може бити више концептуална од оне која користи препознатљив концептуални викабулар, како је то приметио писац текста за ову изложбу др Бранислав Димитријевић. „Велика сликарска изложба са гомилом слика" приказује како из једног другог и другачијег угла изгледа „свет слика".

Јелена Мијић је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку за сликарство. Чланица је фотографског колектива „Belgrade Raw" и део различитих пројеката и иницијатива као што су „МултиМадеира", „Оставинска галерија", емисија Сценирање...

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић

Насловна страна: Са изложбе „Велика сликарска изложба са гомилом слика"

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара